Studio Phoenix

Studio Phoenix

Naast mijn normale atelier-oeuvre, workshops en lessenprogramma’s vorm ik samen met Hein Severijns het samenwerkingsverband “Studio Phoenix” voor speciale projecten.

Nieuwe technieken zoals Arcobaleno, gemeenschappelijke tentoonstellingen, organisatie van bijzondere technologische workshops voor leerlingen en keramisten, opdrachten en ander projecten, die alleen in gezamenlijkheid kunnen worden uitgevoerd.

Arcobaleno

Een ingewikkeld procédé van handgemengd gekleurd porselein, welke tijdens het draaien in verschillende kleuren door elkaar gedraaid worden.

Kristallen op porselein

Zelf ontwikkelde kristalglazuren, waarbij de kristallen ontstaan tijdens de uiterst langzame, zorgvuldig gestuurde afkoeling van de glazuurhuid tussen 1300 en 1000 °C, van wel 8 tot 12 uur, waarbij meerdere kristallisatietrappen worden ingelegd.

Meer over Hein

Hoewel u op het internet veel meer te weten zult komen over Hein en zijn werk, wil ik hier het belangrijkste samenvatten…

Op 3 januari 2009 schreef kunstcriticus Susan van den Berg in de Leeuwarder Courant over het werk van Hein Severijns:

De vaasjes van Hein Severijns wekken de indruk geerodeerd uit de grond te komen, na een schipbreuk eeuwen geleden. De objecten hebben ongebruikelijke, tere vormen. Ze zijn allemaal met de hand gedraaid uit porseleinklei en met zelf ontwikkelde, zijdematte kristalglazuren bewerkt. Het resultaat is verbluffend en meer dan het bekijken waard.

Hein is geschoold aan de Academie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht (NL), de Werkkunstschule en Ingenieursschule für Keramik (D) en talloze studie- en werkreizen. Hij heeft een opleiding tot chemicus genoten en is tevens Keramisch Technoloog en Designer voor de industrie.

Zijn werk bestaat vooral uit met de hand gedraaide unica uit porseleinklei, geglazuurd met zijdematte kristalglazuren. Biscuitbrand bij 1100°C, glazuurbrand bij ca. 1300°C.

Na meer dan 50 jaar met klei en glazuren bezig te zijn geweest:

Ik prefereer elegante kleine kristallen met aardgebonden kleuren in een zijdematte glazuurhuid, in harmonie met de zachte ronde vormen van mijn potten, boven de spectaculaire glanzende kristalglazuren met grote kristallen en felle kleuren.

Mijn diepste wens? Om die éne ultieme pot te maken, maar dat zal wel een onbereikbare droom blijven!